Natuur en gezondheid

Zoeken naar onderwerpen in meer dan 100 christelijke websites

transparant.jpg
Open zoekscherm

Natuur

Energierijke kosmische straling heeft extragalactische oorsprong
Onze aarde wordt dagelijks gebombardeerd met zogenoemde ultra-energetische kosmische straling. Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat deze straling van buiten ons melkwegstelsel komt. Meer dan 400 wetenschappers uit achttien landen schrijven in een paper in het...
Read more...
Hoe snel groeide het brein van een Neanderthaler?
Neanderthalers hadden een groter brein dan de moderne mens. Groeide het brein ook net zo snel als bij onze kinderen? Wetenschappers hebben het skelet van een Neanderthaler geanalyseerd. Dit kind was bijna acht jaar oud,...
Read more...
Heldere vuurbol boven Nederland en België vastgelegd
Gisteravond rond 21:00 uur verscheen er een heldere vuurbol boven Nederland en België. Er zijn inmiddels meer dan 250 meldingen binnengekomen. De helderheid van de vuurbol wordt geschat op een magnitude van -8. Dat betekent...
Read more...
Slechte lucht is niet goed voor je nieren
Luchtvervuiling kan voor allerlei problemen zorgen: van hartkwalen tot astma en van kanker tot een beroerte. Toch wordt dit lijstje alsmaar langer. Een slechte luchtkwaliteit vergroot de kans op een nierziekte. Meer dan een kwart...
Read more...
Kwallen hebben geen hersenen, maar slapen wel
Bizar weetje: kwallen kunnen slapen. Dit is vreemd, want deze neteldieren hebben geen brein. In een nieuw paper in Current Biology beweren wetenschappers dat kwallen wel degelijk slaap nodig hebben. Als dit in vervolgonderzoek wordt...
Read more...
Baby weet al: doorzetten heeft zin
Wanneer baby’s ouders zien worstelen, geven ze zelf minder snel op. “Als je ergens niet in slaagt, geef dan niet op en probeer het opnieuw”, zong R&B-ster Aaliyah begin dit decennium. Het is wijze raad,...
Read more...

Gezondheid

Nieren mogelijk kwetsbaar voor luchtvervuiling
Luchtvervuiling zou volgens onderzoekers schadelijk zijn voor de nieren. In eerder onderzoek werd al een verband tussen luchtvervuiling en hersenbloedingen, kanker, astma, hart- en vaatziekten gevonden.
Read more...
'Lichaamsbeweging bij huishoudelijke taken verlaagt risico op sterfte'
De lichaamsbeweging die nodig is bij huishoudelijke activiteiten verlaagt de sterftekans van mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Read more...
Adviesraad wil alleen veilige en werkende homeopathische middelen toestaan
De EASAC, de overkoepelende Europese adviesraad van wetenschapsacademies, wil dat EU-lidstaten homeopathische middelen alleen toestaan wanneer de werkzaamheid en veiligheid hiervan is aangetoond.
Read more...
Vaststelling dementie zou gemakkelijker zijn met gevalideerde vragenlijst
Een gevalideerde vragenlijst zou volgens onderzoekers stereotype gedrag, depressieve symptomen en apathie bij mensen met frontotemporale dementie of psychiatrische aandoeningen goed van elkaar kunnen onderscheiden.
Read more...
Meerderheid bewoners verpleeghuis tevreden met kwaliteit van zorg
Veel bewoners van verpleeghuizen zijn tevreden over de kwaliteit van zorg. Acht van de tien bewoners is positief over de manier waarop ze worden verzorgd. Ook vinden zij dat ze met respect behandeld worden.
Read more...
'Rolpatronen bij kinderen kunnen blijvende schade veroorzaken'
Rolbevestigende normen bij kinderen tussen 10 en 14 jaar zouden voor "blijvende schade" kunnen zorgen tijdens hun verdere volwassen leven. De schadelijke gevolgen van stereotypering zouden over de hele wereld zichtbaar zijn.
Read more...
'Deltaplan Dementie komt niet van de grond'
Het Deltaplan Dementie, een nationaal actieplan dat wordt gesteund met 80 miljoen euro overheidssubsidie, blijkt minder succesvol dan gehoopt.
Read more...
Rotterdam is 'plasvriendelijkste' Nederlandse stad
Rotterdam is donderdag uitgeroepen tot de plasvriendelijkste stad. De stad heeft een groot aanbod aan openbare toiletten en is ook het actiefst om het aanbod te vergroten.
Read more...
'Mensen met afwijkend magnesiumgehalte hebben vaker dementie'
55-plussers met een laag of hoog magnesiumgehalte in hun bloed worden vaker dement dan ouderen met gemiddelde waarden, blijkt uit een bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC.
Read more...
'Verband tussen psychologisch trauma en auto-immuunziekte lupus'
Vrouwen met een psychologisch trauma hebben mogelijk een verhoogd risico op lupus.
Read more...