Relaties

Vergevingsgezindheid, trouw zijn en opofferingsbereidheid. Het zijn belangrijke zaken voor een duurzame, goede relatie. Als je goed bent in het beheersen van je impulsen, maak je meer kans op zo'n relatie dan iemand die dat niet is.

 

Vergeven, wat overhebben voor een ander en trouw blijven, hangen samen met impulscontrole. Bij impulscontrole gaat het om mechanismen die ons helpen bij het sturen van gedachten, gevoelens en gedrag. Hoe goed kun je bijvoorbeeld een eerste impuls onderdrukken? Sociaal psychologe Tila Pronk van de Radboud Universiteit wilde weten of impulscontrole voorspellend was voor drie vaardigheden die nodig zijn om een relatie te beschermen: vergevingsgezindheid, trouw zijn en opofferingsbereidheid. En jawel: deelnemers met een betere impulscontrole bleken op die drie punten beter te scoren dan anderen.

 

Vermoeide hersenen

Impulscontrole wordt gereguleerd vanuit de prefrontale cortex, een bepaald gebied in de hersenen, en varieert gedurende de dag. Pronk: „na een drukke dag kun je last hebben van moeheid van je prefrontale cortex. Dan heb je een lagere impulscontrole, met alle risico's van dien. Je pakt nog een glas wijn en maakt sneller ruzie met je partner. Dingen die je met 'frisse hersenen' waarschijnlijk niet zou hebben gedaan."

Mensen die het idee hebben dat ze hun impulsen niet altijd even goed beheersen, hoeven niet bij de pakken neer te zitten. Je kunt ermee leren omgaan en bijvoorbeeld afspreken om na het werk geen moeilijke gesprekken met je partner te voeren.

 

Dit artikel verscheen eerder in Weet. magazine nr. 9 (juni 2011). www.weet-magazine.nl.