Techniek

Computor

Het Chinese 8BitDo brengt wel vaker bijzondere controllers uit, en dat geldt ook zeker voor de 8BitDo Zero 2 Mini.
Read more...
Het Amerikaanse Best Buy heeft een ware traktatie voor de grootste Star Wars-fans. Deze Skywalker Saga-boxset bevat alle negen Star Wars-films, zowel op blu-ray als...
Read more...
Microsoft lijkt van plan het startmenu van Windows 10 te versimpelen en de zogeheten live-tegels zouden daardoor sneuvelen. Ze maakten voor het eerst hun opwachting...
Read more...
Het is weer zover, vanaf 1 maart mogen we de jaarlijkse belastingaangifte over 2019 invullen. Ook in 2020 helpt Computer Idee je weer alles uit...
Read more...
Online wordt rond het coronavirus veel onzin verkocht, letterlijk en figuurlijk. Facebook en Amazon nemen nu elk op hun eigen manier maatregelen.
Read more...
Nieuwe smartphones van Huawei draaien wel op Android maar bezitten geen Google-apps vanwege de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Je zou die handmatig...
Read more...
Bij buitenlandse webshops als AliExpress en Wish is elektronica voor een appel en een ei te koop. Toch raadt de Consumentenbond nu af om daar...
Read more...
Wie wel eens met Excel heeft gewerkt, weet hoe uitgebreid dat pakket is, waardoor je misschien niet alles uit de software haalt. Geen nood, want...
Read more...
Google heeft krap 600 Android-apps uit de Play Store gehaald die na installatie te opdringerig adverteerden. De makers achter deze apps zijn ook van de...
Read more...
Larry Tesler is overleden. De 74-jarige computerwetenschapper was de man die onder andere de sneltoetsen bedacht, waarmee gebruikers eenvoudig teksten konden knippen, plakken en kopiëren.
Read more...

Autonieuws

Citroën komt met een nieuwe elektrische stadsauto genaamd Ami. Deze naam was eerder tussen 1961 en 1979 in gebruik. De Ami van nu haalt maximaal 45 kilometer per uur, waardoor je ook als zestienjarige met een brommerrijbewijs op pad kunt.
Read more...
Volkswagen heeft de nieuwe Golf GTI onthuld. Het nieuwe model is herkennen aan de rode sierstrip voorop en de dubbele uitlaat aan de achterkant. Ook de led-dagrijverlichting is voortaan een herkenningspunt.
Read more...
Volkswagen heeft bij de presentatie van de nieuwe GTI ook de GTE-stekkerhybride en de GTD met dieselmotor gepresenteerd. De modellen delen hun uiterlijke kenmerken met de GTI.
Read more...
Toyota investeert omgerekend 368 miljoen euro in het Chinese bedrijf Pony.ai, dat technologie voor zelfrijdende auto's ontwikkelt. Met de op woensdag aangekondigde investering moet de techniek op termijn sneller en eenvoudiger in modellen van Toyota toegepast kunnen worden.
Read more...
Topman Herbert Diess vindt dat Volkswagen onvoldoende vooruitgang boekt in de omschakeling naar een meer milieubewuste onderneming. Hij hoopt daarom minder SUV's te verkopen en zelfs een klimaatactivist in dienst te nemen.
Read more...
De PSA Group, het moederbedrijf van onder meer Peugeot en Opel, heeft vorig jaar met 3,58 miljard euro 13,2 procent meer nettowinst geboekt dan in het voorgaande jaar, zo maakt het Franse concern woensdag bekend.
Read more...
Volkswagen moet mogelijk de eerste leveringen van de volledig elektrische ID.3 uitstellen, zo meldt Automotive News Europe (ANE) woensdag. De auto zou kampen met softwareproblemen.
Read more...
Het laatste kwartaal van 2019 was het beste voor de Nederlandse autobranche, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag naar buiten heeft gebracht. De omzet van de branche steeg in de laatste drie maanden van vorig jaar met 8,4 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over het hele jaar steeg de omzet van de branche met 3,6 procent. Ondanks de toegenomen omzet is het vertrouwen in de autobranche verder gedaald.
Read more...
Veel mensen vergelijken het laden van een volledig elektrische auto nog altijd met het bijtanken van een brandstofauto. Daarmee ontstaat bij hen het angstbeeld dat je met een elektrische auto zomaar een half uur verliest 'aan de pomp'. In de praktijk komt een overgrote meerderheid van de bestuurders hooguit maandelijks bij de snellader langs de weg.
Read more...
Voor woensdag voorspellen meteorologen winterse buien en (natte) sneeuw, waardoor Nederland op de valreep toch nog een vleugje winter meekrijgt. Hoewel het niet erg koud zal worden, zullen er ongetwijfeld plekken waar de autoruit ijsvrij gemaakt moet voor vertrek. Maar doe je dat met een krabber of met lauw water. Laat je de motor draaien of niet? Hieronder enkele wintertips voor de auto.
Read more...

Luchtvaart

PARIJS - Air France wil het personeelsbestand tussen nu en 2022 inkrimpen. Door natuurlijk verloop vertrekken er in die periode naar verwachting 3.800 mensen. De vrijgekomen arbeidsplaatsen worden opgevuld door 2.300 nieuwe werknemers, dus 1.500 minder. 
Read more...
AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil haast maken met het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. Vanwege de woningnood en de drukte op station Schiphol moet niet in 2024, maar al twee jaar eerder begonnen worden met de aanleg.
Read more...
BRUSSEL - Brussels Airlines heeft Nina Öwerdieck aangesteld als nieuwe CFO. Zij is op dit moment Head of Finance bij Lufthansa en treedt per 1 juli toe tot de directie van de Belgische luchtvaartmaatschappij. 
Read more...
ZÜRICH - Helvetic Airways overweegt een deel van haar bestaande bestelling voor twaalf Embraer 190-E2’s om te zetten in een order voor grotere E195-E2’s. “Een gemengde vloot biedt ons meer operationele flexibiliteit”, aldus topman Tobias Pogorevc.
Read more...
LONDEN - De aanleg van een derde start- en landingsbaan bij de Londense luchthaven Heathrow lijkt op losse schroeven te staan. Omwonenden, klimaatclubs en de Londense burgemeester maakten daartegen bezwaar en kregen donderdag van de rechter gelijk.
Read more...
TOULOUSE - Airbus is dicht bij de lancering van een A350 Freighter, zo melden ingewijden aan Cargo Facts. De vliegtuigbouwer is daarover in gesprek met potentiële klanten. Zodra een grote maatschappij zich eraan committeert, kan er begonnen worden met de ontwikkeling.
Read more...
AMSTERDAM - Opnieuw is het aandeel Air France-KLM met een stevige verlies de dag uit gegaan. Bij het sluiten van de beurs stond de koers 7,2 procent lager op 7,38 euro. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep is in anderhalve week al een kwart van haar waarde verloren.
Read more...
PARIJS - De uitbraak van het coronavirus noopt niet alleen KLM en Lufthansa tot maatregelen, ook Air France zet het mes in de uitgaven. Air France-CFO Steven Zaat laat in een brief aan het management weten dat de gevolgen van coronavirus de cashpositie van de maatschappij aantasten als er geen maatregelen worden genomen. De brief is in handen van Reismedia.
Read more...


Dit is een getrouw woord en alle aanneming waard, dat Christus Jezus in de wereld gekomen is om zondaren te behouden, onder welke ik een eerste plaats inneem.


 In de Middeleeuwen raakte het evangelie in de vergetelheid. Omdat aan de traditie hetzelfde gezag werd toegekend als aan de Schriften, vertroebelde het zicht op de genade van God. De Kerk moest verlost worden van een heleboel bijgeloof. De Hervormers deden de grootste herontdekking van het evangelie sinds het begin van de christelijke kerk. In de tweede helft van de negentiende en in de twintigste eeuw raakte het evangelie opnieuw in de vergetelheid. Omdat aan het verstand en de menselijke wijsheid meer gezag werd toegekend dan aan het Woord van God, vertroebelde opnieuw het zicht op de genade van God. In de liberale theologie liet men zich leiden door het modernisme, met zijn absolute geloof in wat wetenschappelijk bewezen kan worden. De Bijbel werd onderworpen aan een vorm van wetenschap die bol stond van filosofische vooronderstellingen. Wat eruit kwam was wat ‘waar’ was. Het enige wat daardoor nog waar was, was dat het geloof in God door mensen was verzonnen. Kuitert vatte het samen met deze uitspraak: “Alles over boven komt van beneden.” Omdat de wetenschap het bovennatuurlijke niet kan verklaren, bestaat het bovennatuurlijke niet. Daarom geen openbaring, geen wonderen en geen opstanding van Jezus Christus uit de dood. Wat overbleef, was een sociaal evangelie.

 

 In reactie daarop zijn de orthodoxe traditionele kerken ontstaan en is de evangelische beweging in Nederland hard gegroeid. De vrijzinnigheid is ten dode opgeschreven. Het modernisme is in de samenleving inmiddels voorbij. Wie zo met zijn tijd meegaat, loopt het gevaar na verloop van tijd opnieuw met de tijd mee te moeten gaan. Daarom zijn vrijzinnige kerken leeggelopen en gaan er vanuit deze kerken in verhouding weinig jonge mensen theologie studeren. De meeste theologieopleidingen hebben meer studenten uit orthodoxe en evangelische kringen dan uit de vrijzinnige kerken. Dat is ook logisch, want waarom zou je je leven geven aan het verkondigen van een boodschap die door mensen is verzonnen?
 In de tijd waarin wij leven dreigt het evangelie opnieuw in de vergetelheid te raken. Het gevaar is nu niet het bijgeloof uit de Middeleeuwen of nadruk op de ratio uit de tijd van het modernisme. Het gevaar is nu dat theologen, predikanten en voorgangers zich laten (mis)leiden door aan te willen sluiten bij onze postmoderne cultuur. In wezen gebeurt er weer hetzelfde, namelijk je laten meesleuren door de tijdgeest. Maar het is weer een andere waan van de dag. In het modernisme was de hamvraag: “Is het juist (wetenschappelijk verantwoord) om zo te denken?” In het postmodernisme is de hamvraag: “Heb je er een goed gevoel bij?” In onze cultuur is inmiddels grote nadruk komen liggen op de persoonlijke beleving, de persoonlijke ontwikkeling en de daaruit voortvloeiende zelfaanvaarding. De grote verhalen van het modernisme zijn voorbij, daar geloven de meesten niet meer in. Ook geloven velen niet meer in DE waarheid. Ieder moet het voor zichzelf bepalen en je moet geloven en doen wat je eigen hart je ingeeft. Waarheid is vervangen door authenticiteit: als je maar jezelf bent, als je maar denkt en leeft overeenkomstig jouw eigen persoon. Op die manier werk je aan zelfverwezenlijking. Als er buiten ons om niets met zekerheid te zeggen is (over waarheid en moraal), dan blijven me maar gewoon bij onszelf en dan is het goed.
 Uit onderzoeken blijkt dat het evangelie waar de meeste evangelicals in Amerika in geloven deze boodschap is: God helpt ons om onszelf te helpen. Het geloof helpt je om de juiste mentale houdingen aan te nemen, waardoor je jezelf beter kan ontwikkelen. Door Jezus kom je tot een positief zelfbeeld. Hij verlost je om jezelf te kunnen zijn. Door het geloof zul je meer tot je recht komen en God zal je helpen om meer succesvol in het leven te staan. Hij wil dat je doorbreekt tot een vervuld leven! Je zult mogelijkheden en kansen zien die je tot nu toe niet hebt gezien. Je bent gek als je deze hulp van God voor jou niet zou willen aannemen!
 In sommige van deze uitspraken zit een kern van waarheid. Maar door deze evangelieprediking raakt het zicht op de genade van God opnieuw vertroebeld. Dit goed-gevoel-evangelie sluit naadloos aan op de nadruk op zelfaanvaarding en zelfontplooiing in onze samenleving en daarom zijn sommige kerken die deze boodschap brengen ook zo snel gegroeid.
 Maar dit is niet het evangelie van Jezus Christus. De apostel Paulus zei niet: ‘Dit is een getrouw woord en alle aanneming waard dat Jezus in de wereld gekomen is om ongelukkige mensen weer gelukkig te maken.’ Volgens de Here Jezus en volgens Paulus heeft de mens niet vooral een probleem met zichzelf, maar een probleem met God en daarom ook problemen met zichzelf. Jezus heeft Zichzelf niet vooral ontplooid, maar Hij heeft Zichzelf opgeofferd voor anderen, die Hem niet moesten, tot in de dood. Denk je dat je met het evangelie van de zelfverwezenlijking bij Jezus kan komen aanzetten? Denk je dat je bij Paulus kan komen aanzetten met de boodschap: Door Jezus zul je een fijner leven hebben!? Paulus’ leven werd tien keer moeilijker toen Hij Jezus ging volgen. Ook Paulus heeft letterlijk en figuurlijk zijn leven verloren, om Christus’ wil. In het evangelie gaat het niet om het vinden van jezelf, maar om het verliezen van jezelf. Maar als je weet waarvoor Jezus kwam, om je te behouden van je zonden en je schuld voor God, dan vind je het niet erg om je leven te verliezen. Dat je als eerste onder de zondaars toch door Jezus bent vergeven en vrijgesproken, dat is het woord dat alle aanneming waard is. God geve dat wij het evangelie weten vast te houden in deze postmoderne tijd.
 
 ds. Oscar Lohuis
 
 Uit: Het Zoeklicht van 19 maart 2011