Opvoeding

Wat is verantwoord alcoholgebruik?

Hét drinkadvies is helaas niet te geven... de effecten en risico's van het gebruik van alcohol verschillen teveel per persoon. Het beantwoorden van de volgende vragen helpt u om op een verantwoorde manier met alcohol om te gaan. 

Waaróm drinkt u alcohol?

Alcohol drinken omdat het lekker is, hoeft niet direct verkeerd te zijn. Maar vaak wordt alcohol om verkeerde redenen gebruikt. Drink geen alcohol om te ontspannen, om stress op het werk of andere problemen te vergeten, om erbij te horen, om verlegenheid te overwinnen of om gesprekken aan te kunnen gaan. Het drinken om de verkeerde redenen verhoogt de kans op afhankelijkheid.

In welke situatie drinkt u?

Alcohol drinken tijdens sport, werk of vlak voor verkeersdeelname verhoogt de kans op ongevallen. Alcohol drinken tijdens zwangerschap of de periode dat borstvoeding gegeven wordt, kan leiden tot schade aan het (on)geboren kind. Alcohol-, medicijn- en drugsgebruik gaan niet samen: ze zorgen voor een extra belasting van het hart. Ook versterken alcohol en bepaalde drugs of medicijnen (zoals anti-depressiva en slaappillen) elkaar. Alcohol drinken terwijl u alleen bent, is niet raadzaam. Het verhoogt de kans op afhankelijkheid. Houdt rekening met de ander: uw drinkgedrag kan anderen stimuleren (overmatig) te drinken.

Hoeveel drinkt u?

Alcoholgebruik kan grote schade aan de gezondheid aanrichten. Het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering geeft daarom als richtlijn voor verantwoord gebruik: voor vrouwen maximaal twee glazen en voor mannen maximaal drie glazen per dag én twee dagen per week niet. Een recent onderzoek wijst uit dat meer dan één glas per dag al schadelijk is. Weest u dus bewust van de gezondheidsrisico's van alcohol en drink matig of drink helemaal niet. Alcohol is een bewustzijnsverlagend middel: Laat u niet door de alcohol overheersen en houdt uzelf onder controle.

Hoe vaak drinkt u?
Als u regelmatig alcohol drinkt (bijvoorbeeld elke avond een glas wijn), bestaat de kans psychisch afhankelijk van alcohol te worden. Gewenning, gewoonte en afhankelijkheid sluipen er vaak ongemerkt in. Stel u zelf daarom regelmatig de vraag hoe vaak u per week drinkt. Probeer geregeld eens niet te drinken.

Hoe reageert u op alcohol?

Als u agressief of prikkelbaar wordt van alcohol, is het goed uzelf af te vragen of u wel alcohol zou moeten drinken. Als u geïrriteerd raakt als mensen u aanspreken op uw drankgebruik, is dat een alarmerend signaal. Openheid en eerlijkheid zijn belangrijk om het drinken niet uit de hand te laten lopen.

Bron: www.dehoop.org

Klik hier voor meer informatie en hulp.