Techniek

Computor

Jezelf filmen terwijl je toch beide handen vrijhoudt? Dat kan binnenkort met de Obsbot Tail van het Chinese Shenzhen.
Read more...
Op het Galaxy Unpacked 2019-event werden niet alleen nieuwe smartphones aangekondigd (waaronder de Galaxy Fold, ’s werelds eerste opklapbare smartphone), ook werd een bijzondere samenwerking...
Read more...
De MM830-muis van Cooler Master is een opvallend beestje. Zo zitten er onder de duim vier knoppen in de vorm van een kruis - ook...
Read more...
Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat Samsung de allereerste Galaxy S-smartphone op de markt bracht. Omdat het bedrijf, in tegenstelling tot een...
Read more...
Woensdag heeft de Europese Raad ingestemd met de concepttekst van een omstreden wet waarbij het auteursrecht in Europa wordt hervormd. Zo wordt er een uploadfilter...
Read more...
We internetten telkens meer via onze smartphones en als dat zo doorzet, wordt er in 2022 wereldwijd krap 1 zettabyte aan mobiele data verstookt. Oftewel...
Read more...
Heb je altijd al gedroomd van een nummerbord met emoji’s? Vanaf 1 maart kan het. Klein dingetje: je moet er wel voor naar Australië verhuizen...
Read more...
Je mag niet zomaar alles op YouTube zetten, er zijn bepaalde regels om je aan te houden. Doe je dit niet, dan treft YouTube maatregelen....
Read more...
Een beetje gaming-pc is niet alleen krachtig, maar ziet er ook gelikt uit. Idem voor muis, toetsenbord en koptelefoon. Dus waarom niet ook een bijpassend...
Read more...
Om een decennium Samsung Galaxy S te vieren – morgen word de nieuwe Galaxy S10-lijn gepresenteerd – heeft het Koreaanse bedrijf onderzoek gedaan naar smartphonewensen...
Read more...

Autonieuws

De recordverkoop van nieuwe personenauto's vorig jaar is te danken aan de elektrische auto's, stelt het Economisch Bureau van ING. De run op dure elektrische auto's voordat begin dit jaar de bijtellingsregels veranderden, hielpen de omzet uit verkopen van nieuwe wagens naar ruim 15 miljard euro.
Read more...
Er zijn vorig jaar wereldwijd 1,26 miljoen elektrische auto's verkocht, een stijging van 74 procent ten opzichte van een jaar eerder. Meer dan de helft werd in China geregistreerd.
Read more...
Audi heeft er opnieuw voor gekozen het topmodel van de Q5-reeks te voorzien van een dieselmotor. De SQ5, zoals de auto heet, wordt aangedreven door een 347 pk sterk exemplaar.
Read more...
Peugeot komt op termijn met een nieuw topmodel voor de 508-reeks. Het merk presenteert daarom volgende maand een studiemodel met een plug-inhybride aandrijflijn die goed is voor ongeveer 400 pk.
Read more...
Mercedes-Benz heeft de SLC Final Edition gepresenteerd. Met de lancering van het speciale model wordt er mogelijk definitief afscheid genomen van de SLC, aangezien er nog niks bekend is over een opvolger van het inmiddels acht jaar oude model.
Read more...
Tesla-baas Elon Musk heeft dinsdagavond een tweet te snel de wereld in gestuurd. De topman schreef op het sociale medium dat de autoproducent in totaal 500.000 auto's produceert in 2019. Na meerdere negatieve reacties op Twitter kwam hij terug op zijn tweet en stelde hij dat het autobedrijf toch gewoon 400.000 auto's gaat maken.
Read more...
Audi zal volgende maand een nieuw studiemodel lanceren, de Q4 e-tron. De auto is een voorproefje op het nieuwe volledig elektrische model van het merk, dat eind 2020 of begin 2021 gepresenteerd wordt.
Read more...
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Jean-Claude Juncker beloofd dat hij geen invoertarieven op auto's uit de EU gaat invoeren, zo zei de voorzitter van de Europese Commissie tegen Duitse media.
Read more...
Vertegenwoordigers van de Amerikaanse auto-industrie hebben een klemmend verzoek aan president Donald Trump gedaan om de sector niet onnodig op te zadelen met hogere tarieven voor de invoer van auto's en onderdelen.
Read more...
Het Japanse autoconcern Nissan Motor waarschuwt dat de winst en omzet in het lopende gebroken boekjaar lager zullen uitvallen dan verwacht, vanwege tegenvallende verkopen in China, de Verenigde Staten en Europa.
Read more...

Luchtvaart

PARIJS - Na het mislukte avontuur met Joon wil topman Ben Smith van Air France-KLM een andere manier vinden om kostenefficiënter te concurreren. “Transavia zal niet de rol krijgen die Joon bij de oprichting werd toebedeeld.” 
Read more...
ISTANBUL - De volledige verhuizing van vluchten van Istanbul Atatürk Airport naar Istanbul New Airport is opnieuw vertraagd. Volgens Turkse media vindt de verplaatsing, die al meermaals werd vertraagd, niet begin maart maar pas in de loop van april plaats.
Read more...
AMSTELVEEN - Vanuit verschillende hoeken komt er steun voor het idee dat de Nederlandse staat een groter belang in KLM moet nemen. Dat zou gedoe over de toekomst van KLM en de machtsverhoudingen binnen het concern in de toekomst moeten voorkomen.
Read more...
AMSTELVEEN - De goedgevulde kas van KLM komt niet in handen van Air France. Dat zei KLM-topman Pieter Elbers tijdens een interne webcast voor het personeel. “Daar zijn destijds afspraken over gemaakt en daar is geen nieuwe discussie over.”
Read more...
EVERETT - Boeing is al behoorlijk ver met de assemblage van de eerste 777-9 voor Lufthansa, zo blijkt uit een foto die de Duitse maatschappij heeft gedeeld. Het toestel wordt in de zomer van 2020 geleverd.
Read more...
LOS ANGELES - De voormalige United Airlines Douglas DC-8-50 die sinds 1984 de entree van het California Science Center siert staat er weer fris en fruitig bij. Het toestel werd van een nieuwe verflaag voorzien, die ontwikkeld werd door AkzoNobel Aerospace Coatings.
Read more...
TOULOUSE - Airbus heeft de eerste testvluchten uitgevoerd met de A400M waarbij andere vliegtuigen werden bijgetankt in de lucht. Het militaire transportvliegtuig moet straks gevechtsvliegtuigen, grote toestellen en helikopters van brandstof kunnen voorzien.
Read more...
TOULOUSE - Airbus heeft de eerste orders voor de A321neo Xtra Long Range binnengesleept, zo melden ingewijden aan persbureau Reuters. Met diverse andere maatschappijen is de Europese vliegtuigfabrikant nog in gesprek.
Read more...

 

 

Eind jaren 50 tot begin jaren 60 waren een brug tussen de naoorlogse jaren, met haar roep om terug te keren naar de normaliteit en de Beeldenstorm van de late jaren 60: tussen de koudste jaren van de Koude Oorlog en de utopische verwachtingen van 1968. Grote religieuze veranderingen waren reeds onderweg, ook al was nog niet precies duidelijk hoe of wat. De naoorlogse kerkgangopleving kwam tot een eind en in sommige landen daalde de kerkgang al een beetje. De kerkelijke macht en haar morele conservatisme kwam steeds meer onder aanval – meestal nog op indirecte wijze.

 

 

 

In de midden jaren 60 leek voor de Westerse christelijke wereld een tijd van grote verandering aan te breken. Vaticanum II leek de katholieke kerk te gaan hervormen, maar ook grenzen met niet-katholieken te gaan slechten. Nieuwe theologieën, met ‘actie’ in ‘de wereld’ in het vaandel, een ethiek van individuele vrijheid en een positieve blik op de wetenschap vonden support bij vele protestanten. Katholieken en protestanten, politiek betrokken als ze waren, interpreteerden hun activisme nu als een noodzakelijke uitdrukking van hun christelijk geloof. Temidden van de euforie onderschatten veel progressieve christenen de kracht van conservatieve denominaties en conservatieve krachten binnen in hun eigen denominatie. Terwijl de verschillen tussen de verschillende kerkgenootschappen steeds meer aan betekenis verloren, begon de strijd tussen liberalen en conservatieven in de katholieke en de protestantse kerken, en dit zou de kerkgeschiedenis van de laat-20e eeuw gaan bepalen.

De explosieve economische groei en de individuele welvaart van de jaren 60 hebben verreikende gevolgen gehad voor veel aspecten van leven in Westerse samenlevingen, niet in de laatste plaats voor religie. Overwegend christelijke landen gingen in de richting van een religieus pluralisme door de grote schaal niet-christelijke immigratie. De welvaart verzwakte de positie van het christelijk geloof en de kerken op tenminste vier manieren: economische verandering op het platteland ondermijnde de plattelandsculturen die vaak bolwerken van katholicisme waren, waardoor dorpsbewoners onder mee seculiere stedelijke invloeden kwamen te staan. De ontluikende jeugdcultuur zorgde voor een leger van nieuwe mogelijkheden voor adolescenten, en trok hen vaak weg bij aan de kerk gelieerde organisatievormen. Het individualisme claimde het recht om te leven op de eigen manier zonder andermans inmenging. En de samenleving bracht een groot aantal getrainde professionals voort die veel rollen konden overnemen die eerst door priesters, nonnen of andere religieuze werkers werden bekleed. Welvaart legde de basis voor een stemming van innovatie, expansieve optimisme, en soms ook het nemen van risico’s. Het drijfvermogen van de economie was in staat een variëteit van subculturen in de marges van de maatschappij te dragen.

De jaren 60 worden door sommige historici ‘het secularisatie decennium’ genoemd, terwijl anderen het juist een tijd noemen van ‘spirituele opwekking’. Dit contrast zien we in de tegencultuur. Op de korte termijn zien we als meest herkenbare punt dat grote aantallen jonge mensen braken met de kerken waarin ze waren opgegroeid. Op de lange termijn betekende dit dat ze open gingen staan voor een enorme verscheidenheid van nieuwe ideeën. Veel van deze ideeën waren vrij oud, maar tot de jaren 60 waren ze niet wijdverbreid bekend. Zo werd er nieuw leven in geblazen. Populair werd het om elementen uit verschillende tradities en geloven te mixen. Het werd principezaak om iedere vorm van exclusivisme te verwerpen. Een andere erfenis van de jaren 60 is het primaat op de individuele zoektocht van de mens. De voorbijgegane spiritualiteit was vooral ‘dwelling’, nu werd dat ‘seeking’. Deze grote verschuiving vond plaats onder de generatie die geboren is tussen 1944 en 1960.

Aan het eind van de jaren 60 waren de verwachtingen voor snelle en radicale veranderingen in kerk en maatschappij hooggespannen. Christelijke radicalen moesten vaak een dubbele teleurstelling verwerken. Veel van deze radicalen verlieten de kerk. Toch zou het verkeerd zijn de mate van het verlies van de radicalen of de conservatieve heropleving te overdrijven. Velen van hen die door de ideeën en bewegingen van die tijd beïnvloed waren bleven in of keerden terug naar de kerken.

De beweging leed veel ongelukken. Sommigen verlieten haar, maar er bleef ook een nalatenschap achter in de kerk. Ook al vervlogen de utopische verwachten, veel radicale ideeën behielden een plaats in de kerk, hoewel haar plaats wel vaak werd betwist. Anti-racisme, de derde-wereldproblematiek, ecologie en vrede voerden de boventoon op de agenda’s van katholieke en protestantse kerken in de jaren 70 en 80. Theologische en politieke vragen (vaak gerelateerd aan elkaar) verdeelden de kerken diep.

De jaren 60 en 70 waren jaren van crisis voor de kerken in de meeste Westerse landen. Er is onder historici echter geen consensus over wat die crisis nu precies was. Één van de meest gezaghebbende interpretaties van de crisis is van Callum Brown en Patrick Pasture, die geslacht, en vooral veranderingen in het bewustzijn en de identiteit van vrouwen, als het centrum van de crisis zien. Waar vrouwen daarvóór een sleutelrol speelden in het overdragen van het christelijk geloof aan de volgende generatie, was het verval van religieuze participatie door vrouwen in de jaren 60 en 70 van groot gewicht. Het is echter niet zo dat er meer vrouwen dan mannen de kerk verlieten (eerder andersom!). Maar de teruggang van religieuze participatie van mannen was veel minder ingrijpend voor de toekomst van het christendom.

Veel impact hadden de veranderingen op het gebied van seks, geslacht en familie. De focus kwam steeds meer te liggen op het huis en het kerngezin, het ideaal van een ‘kameraadschapshuwelijk’ had veel invloed, en de betekenis van nabuurschap en gebruiken daaromheen ging teloor. De vrouwen- en homobewegingen oefenden machtige invloed uit; ze gaven hun aanhang een complete manier van leven en zorgden er zo voor dat de band met de kerk onder spanning kwam te staan. Het meest raadselachtige aspect van de religieuze omwenteling in deze periode was de rol van de ‘seksuele revolutie’. Er is geen duidelijk bewijs voor dat verwerping van katholieke leringen over anticonceptie op zichzelf een bron van vervreemding van de kerken was. Zij die toch al losser van de kerk stonden voelden zich vrij de leringen van de kerken te negeren, terwijl degenen die in de kerk bleven een grotere vrijheid voor zich opeisten in het hebben van hun eigen mening over ethische (en soms ook dogmatische) kwesties.

De crisis bereikte een extreem hoogtepunt tussen 1967 en 1972, toen er een massale beweging van uittreding van het katholieke priesterschap en stoppen met kerkgang was. In Engeland, waar kerkelijke betrokkenheid al langer laag was, was er een grote teruggang in participatie in de overgangsriten. De belangrijkste oorzaak hiervoor was dat deze mensen voelden dat ze nu moesten kiezen. Ook mensen die wel betrokken waren maar nooit echt geïnteresseerd waren, zagen de kans schoon om nu de kerk te verlaten. Er waren nu immers alternatieve zondagse activiteiten. Er waren veel verschillende redenen voor hen om het kerkgaan op te geven. Het werd een massale beweging; individuele beslissingen werden beïnvloed doordat men van vrienden, buren en familie wisten dat zij in dezelfde richting bewogen. Er groeide nu een geslacht dat maar weinig meer in aanraking kwam met het christelijk geloof.

Vrij algemeen worden de veranderingen in de moraal van de jaren 60 en 70 aangeduid als apocalyptisch. Het dechristianiseerde en liberaliseerde de wetgeving en samenleving. Verbazingwekkend gemakkelijk ging dat. Christelijke conservatieven kwamen in een vertrouwenscrisis terecht, de krachten van de kerkelijke reactie viel stil tijdens de grootste morele en culturele revolutie die ooit gezien is. Nadat eerder al religie een vraag van het individuele geweten was geworden, begon dat nu ook te gelden voor de moraliteit. De Decaloog, die nog kort tevoren het referentiepunt voor overheden en wetten was, verloor haar algehele instemming.

Bron: www.kerkgeschiedenis.web-log.nl