Relaties

media

Facebook, Snapchat en Instagram zijn superleuk en handig. Toch zijn deze sociale media minder onschuldig dan je misschien zou denken. Een onderzoek van de universiteit van Pennsylvania (VS) laat zien dat er een verband is tussen de tijd die op sociale media wordt doorgebracht en een verhoogde kans op depressies en eenzaamheid.

 

Een verband tussen depressie en het gebruik van sociale media werd al jaren verwacht. Het was alleen nog niet duidelijk of eenzame en depressieve mensen door hun emoties meer tijd op sociale media besteden, of andersom: dat ze ‘negatiever’ worden door hun tijd online.

 

Schermtijd

Het onderzoeksteam, onder leiding van psycholoog Melissa Hunt, verzamelde gegevens van de drie populairste socialemediaplatforms (Facebook, Snapchat en Instagram). 143 deelnemers tussen van 18 tot 22 jaar oud moesten vooraf een enquête invullen over hun welzijn en stemming. Daarna werd een week lang hun schermtijd in de gaten gehouden. Sommige deelnemers mochten hun normale gebruik voortzetten, anderen werden gevraagd te ‘experimenteren’ door hun tijd op sociale media te beperken tot tien minuten per platform.

 

Resultaten

Na afloop van het experiment werd de studenten gevraagd naar hun welzijn en stemming op zeven terreinen, waaronder angst om er niet bij te horen, angst, depressie en eenzaamheid. Hunt vat de resultaten samen: „Het verminderen van socialemediagebruik leidt tot een aanzienlijke daling van zowel depressie als eenzaamheid, vooral bij mensen die al depressief waren voordat ze aan de studie begonnen.”

 

Sociale vergelijking

Sommigen zijn bang dat ze eenzamer worden van minder socialemediagebruik. „Het is ironisch dat dit juist niet zo is”, merkt Hunt op. „Toch is het logisch: als je op sociale media kijkt naar het leven van anderen, kun je makkelijk concluderen dat het leven van hen beter is dan dat van jou. Er is veel ‘sociale vergelijking’. Wanneer je daar minder mee bezig bent, kun je je tijd besteden aan zaken die je gelukkiger maken.”

 

Telefoon weg

Hunt geeft aan dat het niet duidelijk is of de uitkomst van toepassing is op alle socialemediaplatforms en voor alle leeftijden. Hunts conclusie is dat het in ieder geval geen kwaad kan om minder tijd door te brengen op sociale media. “Het is ieders taak om sociale media zó te gebruiken dat de schadelijke effecten beperkt blijven. Ik zou zeggen: leg je telefoon weg en breng tijd door met de mensen om je heen.”

 

"Het verminderen van socialemediagebruik leidt tot een aanzienlijke daling van zowel depressie als eenzaamheid, vooral bij mensen die al depressief waren voordat ze aan de studie begonnen."

 

Boisgontier veronderstelde dat je hersenen eigenschappen hebben, die passen bij de vroegere leefsituatie (van, zeg, 100 jaar geleden), maar minder in de huidige. Concreet doelt hij daarbij op eigenschappen die je de neiging geven om lichamelijk inactief te blijven. Om dat te onderzoeken, werd bij testpersonen de hersenactiviteit gemeten terwijl ze een computerspel speelden. In dit spel kreeg de testgroep een klein plaatje op een steeds verschillende plek van het scherm te zien. Dat representeerde lichamelijke activiteit of inactiviteit. De taak was om het computerpersonage (avatar) met de pijltjestoetsen zo snel mogelijk op de grootst mogelijke afstand te brengen van dit plaatje. In het onderzoek bleek dat dit sneller en beter gebeurde bij de plaatjes die te maken hebben met lichamelijke activiteit, dan afbeeldingen die werden gekoppeld aan lichamelijke inactiviteit. Ook de hersenactiviteit was sterker bij de beelden rondom lichamelijk activiteit.

 

Uit dit onderzoek concludeerden de onderzoeker dat je hersenen harder werken om lichamelijke activiteit te vermijden dan om lichamelijke inactiviteit te vermijden. De grote vraag die hieruit rolt is of je je hersenen ook kunt trainen om deze eigenschap te omzeilen. Want in de huidige maatschappij zou het beter zijn als je wat meer zin zou hebben in beweging. Dat is volgens de onderzoekers echter lastig. Toch is de eerste stap tot een verandering gezet, omdat de beweegredenen (letterlijk) weer iets beter worden begrepen.

 

Weet meer:

Boris Cheval, Eda Tipura, Nicolas Burra, Jaromil Frossard, Julien Chanal, Dan Orsholits, Rémi Radel, Matthieu P. Boisgontier. Avoiding sedentary behaviors requires more cortical resources than avoiding physical activity: An EEG study. Neuropsychologia, 2018; 119: 68

 

Bron: Weet.Inzine.nl