Huwelijk en seksualiteit

In love

Het was voor mij denk ik een van de belangrijkste ontdekkingen van mijn leven: doen alsof.

 

‘Doen alsof’ klinkt niet zo positief. Het heeft al gauw de betekenis van huichelen, niet eerlijk zijn.

 

Maar ik las een boek waarin het juist aangeraden wordt (C.S.Lewis, Onversneden christendom). Dat bleef bij me hangen: doen alsof. Niet om te huichelen, maar om jezelf de goeie kant op te helpen.

 

Stel dat je niet meer overloopt van verliefdheid voor je vrouw. Je begint je al af te vragen of dat gevoel ooit nog zal terugkomen. Ben je niet met de verkeerde getrouwd? Zou het niet beter zijn elkaar maar los te laten? Nou ja, dat soort redeneringen.

 

Wat kun je dan doen? Je kunt achter je gevoel aanlopen. Je kunt ook ‘doen alsof’. Want daarmee stuur je je gevoel.

 

Stel dat je niet meer zo veel voelt voor je vrouw. Letterlijk: je bent getrouwd, dat wil je ook blijven, maar het zijn niet meer de vlinders in je buik als je haar ziet. Wat doe je dan?

 

Je kunt gaan zitten wachten tot je gevoel weer terugkomt. Dat betekent dat je in jezelf blijft zitten voelen of het al komt. En bij jezelf meten hoe sterk het is en of het wel genoeg is. 

 

Allemaal bij jezelf, je blijft in je eigen kringetje zitten.

 

‘Doen alsof’ helpt. Als je je gedraagt alsof je je vrouw nog wel echt liefhebt, stuur je je gevoel de goeie kant op. Als je ’s avonds thuiskomt uit je werk, zul je niet altijd overlopen van verliefde gevoelens. Maar haar toch iedere avond een kus geven. Haar aanraken, een arm om haar heen leggen, niet omdat jij er zoveel bij voelt, maar omdat het goed is voor je relatie en omdat het haar goed doet.

 

Weer eens een bloemetje meenemen, niet om haar om te kopen zodat ze weer eens seks wil (zou natuurlijk wel leuk zijn), maar omdat je daarmee jezelf weer op haar richt.

 

Doen alsof: je zult merken dat je door al die kleine, ‘gewone’ dingen zelf weer meer open wordt voor degene met wie je je huis deelt.

 

Weer gevoel krijgen voor je partner, daar hoef je niet op te gaan zitten wachten. Daar kun je zelf heel wat voor doen.

 

René Houtman