Huwelijk

Ze waren jong getrouwd. In het begin liep het goed. Samen dingen ondernemen, goeie gesprekken, prima seks.

 

Hij vertelde dat zijn vrouw nogal onzeker was, en zich steeds meer terugtrok. Hij had een korte affaire met een collega gehad; zijn vrouw was erachter gekomen en had geëist dat hij met die ander zou breken. Hij had het gedaan.

 

Maar ze waren langs elkaar heen gaan leven. Ze hadden kinderen gekregen, maar dat had geen toenadering gebracht.

 

En nu was hij opnieuw vreemd gegaan. Z’n vrouw was woedend, eiste opnieuw dat hij met die relatie stopte. Maar nu had hij het gehad met z’n vrouw. Hij wilde niet meer verder. En – ik geloof dat ik er al op zat te wachten – hij had met z’n nieuwe vriendin nu een contact zoals hij het nooit met z’n vrouw had gehad. Ze voelden elkaar op zo’n bijzondere manier aan. Het kon toch geen toeval zijn dat zij elkaar hadden ontmoet. Hij geloofde dat God daar de hand in had.

 

Ik vroeg wat door over zijn huwelijk: of hij het nooit bij zijn vrouw had aangekaart dat hij dieper contact miste, waarom hij nooit hulp had gezocht. En toen kwam dat zinnetje: “Ik heb eigenlijk nooit echt van haar gehouden.”

 

Misschien was dat het eerlijkste zinnetje uit het hele verhaal. Met dat zinnetje laat je zien waar je echt staat. Je hebt je vrouw dus nooit een echte kans gegeven. Want je hebt nooit echt van haar gehouden. Je hebt dus toneel gespeeld.

 

Zou die onzekerheid van zijn vrouw daar iets mee te maken hebben?

 

René Houtman